Samsung en LG werken beide aan telefoons die op afstand kunnen worden uitgeschakeld na een diefstal.

Dat heft het Zuid-Koreaanse ministerie voor Wetenschap, ICT en Toekomstplanning gezegd, meldt de Wall Street Journal maandag.

De functie zou worden verwerkt in het besturingssysteem van de smartphones en zou daarom niet kunnen worden uitgeschakeld. Android-telefoons kunnen al op afstand worden uitgeschakeld met apps zoals de onlangs verschenen Android Device Manager, maar die kunnen worden verwijderd.

De maatregel moet het aantal gestolen smartphones in Zuid-Korea terugdringen. Dat aantal steeg vorig jaar met 457 procent naar ruim 31 duizend.

Bovendien werd de smokkel van een gestolen toestel naar het buitenland bijna 2000 keer tegengehouden. Dat gebeurt omdat toestellen die als gestolen zijn aangegeven niet meer werken met lokale providers.

Kill switch

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Pantech maakt al een telefoon met een 'kill switch'. Die functie is volgens de smartphonemaker echter nauwelijks bekend bij gebruikers. "We hopen dat de overheid zal helpen om het publiek bewust te maken van de maatregel", aldus een woordvoerder.

Verschillende Amerikaanse officials stelden in juni al dat smartphonemakers het op afstand uitschakelen van telefoons mogelijk moesten maken. Zij zeiden te hopen dat alle telefoons in 2014 van deze maatregel zouden worden voorzien.

Het is onduidelijk of de telefoons van Samsung en LG ook in Europa zouden worden voorzien van dezelfde functionaliteit.