Over tien jaar kunnen robots kantoren en verzorgingshuizen beveiligen, voorspellen onderzoekers die werken aan de apparaten.

Als eerste prototype heeft de universiteit van Birmingham Linda uitgevonden, een robot die door gebouwen kan rijden en zien wat er om zich heen gebeurt.

Deze moet in de toekomst onverwachte gebeurtenissen kunnen opmerken, bijvoorbeeld als een patiënt is gevallen of als er een inbraak is gepleegd, meldt The Daily Telegraph.

Linda kostte ongeveer 30.000 euro om te maken en is zo groot als een mens. In het 'hoofd' zitten twee ogen, die geen functie hebben maar het apparaat 'meer benaderbaar' moeten maken voor mensen.

De bouw van Linda valt binnen een breder project dat robots moet leren om hun omgeving te begrijpen en veranderingen op te merken. Dat project, met de naam STRANDS, is door de EU gesteund met ruim 8 miljoen euro.

Ervaring

Volgens Tom Duckett, een Amerikaanse onderzoeker, moeten robots kunnen leren van ervaring op de lange termijn. "Als je in een druk restaurant bent rond de lunch en je ziet dat een stoel is verplaatst, zal dat je niet bezorgd maken omdat je het verwacht. Maar als meubilaar in een kantoor 's nachts is verplaatst zou het verdacht zijn."

De onderzoekers ontwikkelen daarom 'vier-dimensionale' software die de robots verdachte omstandigheden moet helpen identificeren op verschillende plaatsen en tijden. De robot zou ook als assistent van een menselijke bewaker kunnen werken, denkt Duckett.

Daarnaast zouden robots als Linda kunnen worden gebruikt om berichten te sturen aan patiënten en om op andere manieren assistentie te bieden in verzorgingshuizen.

Tien jaar

Volgens Nick Hawes, hoofd van het STRAND-project, kunnen de robots over ongeveer vijf jaar hun opwachting maken in testsituaties waar ze maandenlang zonder input van mensen kunnen rondrijden.

"Verzorgingstehuizen zijn denk ik nog vier tot zes jaar werk, dus over tien jaar zul je deze dingen misschien in het echt zien", aldus de onderzoeker.

Lees ook: de vijf meest indrukwekkende robots