Onderzoekers hebben een mouw vol sensoren ontwikkeld die basketballers kan helpen hun worpen beter te richten.

De mouw is in Californië ontwikkeld door het bedrijf Vibrado en maakt gebruik van versnellingsmeters op de bicep, onderarm en hand.

Die kunnen precies de beweging van de arm tijdens de worp bijhouden. Die wordt vervolgens vergeleken met een computermodel van een theoretische 'perfecte worp', meldt New Scientist.

Het perfecte model is gebaseerd op advies van basketbalcoaches en bevat tips zoals het naar binnen gericht houden van de elleboog, voldoende doorbewegen met de pols en de juiste hoogte van de arm.

Boog

Bij het verlaten van de hand kan de mouw de boog van de bal voorspellen. Deze kan worden vergeleken met de hoek van 52 graden die perfect wordt geacht voor vrije worpen, die worden genomen op 4,5 meter van de basket.

Door middel van lampjes en geluiden kan de mouw feedback geven, zodat basketballers hun techniek kunnen aanpassen. Op een laptop kan uitgebreid worden gekeken naar de prestaties.

De mouw wordt getest op de Top Flight Sports Academy in San Jose, waar tienertalenten worden opgeleid tot professionele atleten. In de toekomst zullen prestaties met de mouw niet alleen op een laptop te zien zijn, maar ook middels een smartphone-app.

Bekijk een video van de mouw: