Google zou een eigen zelfrijdende auto ontwerpen en ontwikkelen. Huidige zelfrijdende Google-auto's zijn aangepaste versies van bestaande auto's.

Google zou overwegen eigen zelfrijdende auto's te gaan maken. De afgelopen maanden zou Google gesprekken hebben gehad met autofabrikanten voor het inbouwen van zijn technologie voor zelfrijdende auto's. Volgens journalist Amir Efrati zouden die gesprekken niks opgeleverd hebben.

Google zou daarom besloten hebben zijn eigen auto's te gaan ontwikkelen. De gesprekken tussen Google en makers van auto's en onderdelen zouden gaan over de specifieke eisen die Google aan een auto zou stellen. Het zou nog onduidelijk zijn of Google de plannen ook daadwerkelijk door wil zetten.

Robo-taxi

Mochten de auto's gemaakt worden, zou Google van plan zijn ze in eerste instantie als zelfrijdende taxi's in te gaan zetten. De 'robo-taxi' zou door passagiers opgeroepen kunnen worden en die zelfstandig naar hun bestemming kunnen brengen.

Google zou vooralsnog geen interesse hebben in een eigen taxi-afdeling. Wel zou het de zelfrijdende auto's aan bestaande taxidiensten willen leveren. Dat zou mogelijk taxidienst Uber zijn geweest, Google investeerde gisteren 258 miljoen dollar (192 miljoen euro) in dat bedrijf.

Consumenten

Later zou Google de zelfrijdende auto's eventueel ook aan consumenten willen verkopen. Efrati wijst in zijn artikel op de kosten van huidige zelfrijdende Google-auto's.

Die Toyota's kosten door de toevoeging van camera's, radars en andere sensors rond de 150.000 dollar (112.000 euro) per stuk. Het zelf ontwerpen van alle gebruikte hardware zou die kosten wel moeten drukken.

Volgens Efrati zou Google hopen dat andere bedrijven de Google-technologie voor zelfrijdende auto's alsnog van Google overneemt, wanneer die eigen auto's laat rondrijden.

De zelfrijdende auto blijft nog steeds een project van Google X, het geheimzinnige onderzoekslab van Google.

Bekijk de 5 meest bizarre projecten van Google X

Lees meer over zelfrijdende auto's