Nederlandse aanbieders van e-books gaan klanteninformatie doorspelen aan stichting Brein, waaneer de organisatie daar om vraagt.

Mocht iemand bijvoorbeeld een recent e-book met watermerk verspreiden, krijgt Brein in het vervolg klantgegevens doorgespeeld van de aanbieder van het e-book. Dat meldt Tweakers.

Webwinkels die e-books aanbieden moeten een nieuw contract aangaan met de digitale distributeur van e-books, Eboekhuis. Dat contract verplicht de e-book-aanbieder om klantinformatie aan Brein te overhandigen wanneer de stichting daarom vraagt, zo bevestigt Tim Kuik van Brein tegenover Tweakers.

Het opduiken van een door watermerk gemarkeerd e-book op een torrentsite of usenet zou al voldoende zijn voor Brein om klantinformatie op te eisen.

Watermerk

Zo'n digitaal watermerk is uniek en wordt aangemaakt wanneer een consument een e-book koopt. Het watermerk is een code, waarmee de aanbieder van het e-book de gegevens van de klant kan herleiden. Het zijn die gegevens die Brein door het nieuwe contract bij e-book-aanbieders op kan vragen.

Bovendien moeten webwinkels klantinformatie ten minste twee jaar bewaren. De nieuwe regels moeten ook aan de kopers e-books duidelijk worden gemaakt. Zo moeten consumenten zich ervan bewust zijn dat hun informatie bewaard wordt, en doorgespeeld kan worden.

Het verzoek de gegevens te bewaren kwam volgens stichting Brein van de rechthebbenden van de e-books. Brein zou de informatie niet bewaren, ook zou geen actie tegen individuen worden ondernomen die e-books delen.