Er treden in Nederland steeds vaker storingen op in wifi-netwerken omdat het aantal netwerken en het gebruik ervan zo explosief toeneemt.

Experts waarschuwen donderdag in NRC Handelsblad voor het gevaar van deze storingen.

"Wij zien congestie", laat het Agentschap Telecom aan de krant weten. Erik Fledderus, TNO-informatietechnoloog en hoogleraar draadloze communicatie aan de TU Eindhoven, erkent dat. "Er zijn zo veel hotspots dat ze elkaar gaan storen", meent hij.

Het Agentschap waarschuwt voor het gevaar van bedrijven om afhankelijk te zijn van wifi. Als er storing optreedt kunnen hele bedrijfsprocessen niet meer functioneren.

Gratis wifi-netwerken zijn de afgelopen tijd flink in opkomst in Nederland. Naast gratis wifi in de trein van T-Mobile, biedt KPN dat nu ook op grote stations aan. Bovendien worden ook steeds meer bussen uitgerust met gratis internet en is er een project om voor 10 miljoen euro gratis wifi uit te rollen in 38 Nederlandse steden.

Als klap op de vuurpijl activeren UPC en Ziggo miljoenen wifi-hotspots in Nederland. Internetmodems van klanten worden ingezet om een tweede signaal uit te zenden zodat andere klanten overal gratis kunnen internetten.

De problemen doen zich voor op de 2,4 GHz frequentie waar veel openbare wifi-netwerken gebruik van maken. De nieuwere 5 GHz-frequentie wordt nog weinig gebruikt. Bijvoorbeeld T-Mobile biedt op die frequentie gratis internet in het centrum van Rotterdam. Probleem is dat nog niet alle apparaten 5 GHz ondersteunen.