De waterdichte smartwatch Omate Truesmart heeft een ingebouwde camera en ruimte voor een sim-kaart. De smartwatch, die ook zonder smartphone bruikbaar is, is op Kickstarter een succes.

De Truesmart-smartwatch van het bedrijd Omate is een op zichzelf staande Android-smartwatch. Via het horloge met 1,3 GHz dual core Cortex A7 processor kan Android gebruikt worden zonder dat het horloge aan een smartphone of tablet gekoppeld hoeft te worden.

Het horloge werd gisteren als crowdfunding-project gestart op Kickstarter. Binnen 24 uur was het streefbedrag van 100.000 dollar (75.000 euro) al ruimschoots binnen. Het meest succesvolle project tot nu toe op Kickstarter is ook een smartwatch. De Pebble haalde in 2012 ruim 10 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) op.

De Truesmart is verkrijgbaar vanaf 189 dollar (140 euro) en wordt volgens de ontwikkelaar al in november van dit jaar geleverd.

Bellen

Het horloge heeft naast wifi en bluetooth eigen verbindingsmogelijkheden als gsm en 3G-internet, die met een micro-simkaart gebruikt kunnen worden. Zo kan er zonder tussenkomst van een losse smartphone met de Truesmart gebeld worden en verbinding met internet worden gemaakt. Ook denken de makers dat het horloge toekomstige gadgets als Google Glass van internet kan voorzien.

Naast 512 MB werkgeheugen is standaard 4 GB opslagruimte aanwezig. Dat is middels microSD uit te breiden tot 32 GB. Ook is er een 5-megapixelcamera ingebouwd. Dankzij een 600 mAh accu heeft het horloge volgens de makers 100 uur standby-tijd. Net als telefoons heeft ook de Truesmart een microfoon, speakers en een trilmotor voor stil alarm.

Stembediening

Omdat het 1,54 inch touchscreen met een resolutie van 240 x 240 pixels te klein is voor een toetsenbord, wordt zowel Google Voice als de ingebouwde stemhulp van Android 4.2 gebruikt voor het invoeren van tekst. De makers passen Android zowel uiterlijk als qua gebruik aan op het kleinere scherm en het gebrek aan knoppen.

Huidige smartwatches zijn vaak een verlengstuk van de smartphone. Ze worden gekoppeld aan de telefoon waarna een deel van de functionaliteiten van de smartphone worden overgenomen. Zo kan de telefoon worden bestuurd en zijn notificaties te lezen.

Bekijk de waterdichte smartwatch van Sony

Lees meer over de verwachte Galaxy Gear-smartwatch van Samsung

Overzicht: alle geruchten over de iWatch