Facebook is het initiatief Internet.org gestart, waarmee het sociale netwerk samen met andere technologiebedrijven internet aan de wereldbevolking wil geven.

Momenteel hebben zo'n vijf miljard mensen ter wereld geen toegang tot internet, dat is zo'n twee derde van de wereldbevolking. Facebook wil dat veranderen, schrijft CEO Mark Zuckerberg in zijn blog over de lancering van Internet.org. Veel landen kunnen toegang tot internet nog niet betalen, laat Zuckerberg weten. Het aantal nieuwe internetgebruikers neemt daarom jaarlijks met 9 procent toe, te langzaam volgens de Facebook-CEO.

Samen met partners Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm en Samsung gaat Facebook onder de naam internet.org projecten opzetten om de rest van de wereldbevolking snel online te krijgen. Daarvoor gaat nauw samengewerkt worden met plaatselijke telecombedrijven en maatschappelijke organisaties.

Obstakels

"Het is in ontwikkelingslanden erg moeilijk mee te doen met de kenniseconomie", aldus Zuckerberg. "Door wereldwijd samen te werken wil Internet.org die obstakels overwinnen en zelfs internet geven aan diegenen die dat nog niet kunnen betalen."

De verschillende technologiebedrijven die hebben toegezegd mee te werken zouden allemaal hun expertise op het gebied van telecommunicatie inzetten om het aantal internetters wereldwijd snel te doen groeien.

Hoe internet.org de verspreiding van internet precies aan gaat pakken is nog niet duidelijk. Dat zou de komende tijd via Internet.org te volgen zijn.

Eerder kondigde ook Google plannen aan arme en slecht bereikbare gebieden aan internet te helpen. De zoekgigant wil dat doen door middel van ballonnen met wifi, een initiatief dat het 'Project Loom' noemt.