Duitsland is het eerste land dat de digitale munteenheid Bitcoin als officiële valuta erkent. Hoe het zit met belasting is nog niet duidelijk.

Dat schrijven Duitse media afgelopen weekend.

Op vragen van Kamerlid Frank Schaeffler antwoordt het ministerie van Financiën dat Bitcoin een rechtmatig betaalmiddel is. Daarmee is Duitsland het eerste land dat de digitale munt als zodanig erkent.

In de Verenigde Staten is Bitcoin door een rechter wel al als reguleerbare valuta aangemerkt, maar de Amerikaanse overheid heeft zich nog niet over de munt uitgelaten.

Bitcoin is een digitale valuta zonder centrale bank of toezichthouder. Elke 'munt' is eigenlijk een stukje code, waar geen persoonsgegevens aan verbonden zijn. Wat de erkenning als betaalmiddel betekent voor Bitcoin is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk moet er omzetbelasting worden betaald over inkomsten in Bitcoin, dat zou de anonimiteit dan weer in gevaar brengen.

Nederland

Het Nederlandse ministerie van Financiën stelde onlangs nog dat inkomsten in Bitcoins gewoon worden belast. Nederlanders zouden in totaal zo'n 20 miljoen euro aan Bitcoins bezitten. In de VS wordt momenteel een onderzoek gedaan naar witwassen met Bitcoins.

Wat zijn Bitcoins precies, wat kan je ermee en hoe kom je eraan?