De smartphone Ubuntu Edge is sinds vrijdag het meest lucratieve crowdfundingproject ooit. Er is al ruim 10,3 miljoen dollar opgehaald, maar het doel van 32 miljoen dollar wordt hoogstwaarschijnlijk niet gehaald.

Tot nu toe was de smartwatch Pebble op Kickstarter.com met 10.266.845 dollar het product dat het meeste geld had opgehaald via crowdfunding. De Ubuntu Edge heeft op de website Indiegogo nu dus meer geld opgehaald.

Iedereen, van consumenten tot bedrijven, kan op de websites producten financieel steunen. Als het beoogde doel niet binnen 30 dagen wordt gehaald, krijgen de investeerders hun geld terug. De kans is groot dat dit bij de Ubuntu Edge ook zal gebeuren. De makers willen 32 miljoen dollar ophalen op Indiegogo, maar hebben nog slechts zes dagen de tijd.

De Edge is een smartphone met besturingssysteem Ubuntu gemaakt door Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. De telefoon heeft een 4,5 inch-scherm met hd-resolutie (1280 x 720 pixels), een quadcore-chip, 4 GB werkgeheugen, 128 GB aan opslag en een 8 megapixel camera.

Naast Ubuntu kan de telefoon ook draaien op Android. Ubuntu is gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux en is al langer beschikbaar voor pc's. Het softwarepakket bestaat sinds 2004.

Nederland

Nederland staat wat betreft de Ubuntu Edge op plek zes van landen die het project het meest hebben gesteund. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en Australië staan nog boven ons. In totaal zijn er 14.500 exemplaren besteld.

Mark Shuttleworth, oprichter van Canonical, laat aan de BBC weten dat naar aanleiding van de campagne diverse grote fabrikanten interesse hebben getoond om het product te bespreken. Shuttleworth vertelt bovendien dat als er de komende dagen nog veel geld binnenkomt, de campagne mogelijk wordt verlengd. Anders krijgen de investeerders hun geld terug.

Bekijk foto's en een video van de Ubuntu Edge