Na Google en Intel werkt ook Sony aan een eigen online tv-dienst. Het eerste contract is al getekend.

Dat laten bronnen weten aan the Wall Street Journal.

Sony zou een overeenkomst hebben gesloten met Viacom, het bedrijf achter zenders als MTV, Comedy Central en Nickelodeon.

De betaalde dienst van Sony zou gebruikers tv laten kijken via een internetverbinding. De programma's worden dan gestreamd naar bijvoorbeeld Bravia-tv's, Playstations en smartphones en tablets van Sony. Of ook producten van derden worden ondersteund is niet duidelijk.

Dat er al een overeenkomst met een contentaanbieder is gesloten is een belangrijke stap.  Mediabedrijven zijn niet happig op het aanbieden van programma's via internet uit vrees hun lucratieve contracten met kabelbedrijven te verliezen. Sony is volgens de anonieme bronnen ook in gesprek met Walt Disney, Time Warner en CBS. De status van die gesprekken is onbekend.

Aanbevelingen

De dienst van het Japanse bedrijf zou kijker suggesties geven voor programma's die zij mogelijk interessant vinden. Dit gebeurt net als bij bijvoorbeeld Netflix via een algoritme. Sony zou contentaanbieders echter ook een deel van de aanbevelingen laten verzorgen zodat bepaalde programma's extra aandacht kunnen krijgen.

Sony maakt zelf series als Breaking Bad en Justified. Ook produceert Sony veel films. De nieuwe streaming tv-dienst wordt echter ontwikkeld door de game-afdeling waar de Playstation vandaan komt. Dit omdat met de console een potentieel grote doelgroep bereikt kan worden. Er zijn wereldwijd ongeveer 80 miljoen Playstation 3-exemplaren verkocht.

Intel en Google

Intel werkt aan een settopbox die standaard alle programma's drie dagen in de cloud opslaat zodat gebruikers nooit iets hoeven op te nemen. Ook Google voert gesprekken om tv-zenders via internet aan te kunnen bieden. Sony wil de dienst volgens de bronnen begin volgend jaar lanceren. Of het aanbod dan ook in Nederland of Europa beschikbaar is, is niet waarschijnlijk. Licenties worden doorgaans per land afgesloten waarbij de voorkeur nu waarschijnlijk zal uitgaan naar de Verenigde Staten.