Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Smartphones

Android en iOS op 93,2 procent van smartphones

Android groeit onverminderd door op de smartphonemarkt terwijl iOS voor het vierde kwartaal op rij krimpt. Samen zijn de twee besturingssystemen goed voor 93,2 procent van alle smartphones.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat blijkt uit cijfers van Gartner over het aantal verscheepte smartphones in het tweede kwartaal van 2013.

Android staat op 79 procent van alle smartphones in vergelijking met 64,2 procent een jaar geleden. iOS van Apple, dat alleen op de iPhones van het eigen bedrijf te vinden is, kromp van 18,8 procent naar 14,2 procent.

Dat is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat iOS marktaandeel moet inleveren in vergelijking met een jaar daarvoor. Apple verscheepte in het tweede kwartaal wel meer iPhones dan een jaar geleden, maar dat aantal groeide minder hard dan de totale markt.

Apple bracht als laatst de iPhone 5 uit in september 2012 en komt volgende maand naar verwachting met een iPhone 5S en goedkopere iPhone 5C. Android groeide door veel nieuwe vlaggenschepen zoals de Galaxy S4, HTC One en Xperia Z.

De twee populairste besturingssystemen hebben nu 93,2 procent van de markt in handen, een jaar geleden was dat 82,9 procent en twee jaar geleden 'slechts' 61,6 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Concurrenten Blackberry, Windows Phone, Bada en Symbian doen nog slechts mee in de marge waarbij Windows Phone inmiddels de derde positie heeft overgenomen van Blackberry. Het besturingssysteem van Microsoft heeft 3,3 procent van de markt in handen.

Fabrikanten

Samsung blijft verreweg de grootste smartphonefabrikant met 31,7 procent van het aantal verscheepte toestellen. Apple volgt met 14,2 procent. Uiteraard is het aantal modellen een groot verschil tussen deze bedrijven. LG staat voor het derde kwartaal op rij op de derde plek en heeft nu 5,1 procent van de markt in handen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

In totaal werden er 225 miljoen smartphones verscheept in april, mei en juni. Dat zijn er 46,5 procent meer dan een jaar geleden en ruim een verdubbeling in vergelijking met 2011. 51,8 procent van alle verscheepte mobiele telefoons zijn inmiddels smartphones.


Lees meer over:

AndroidiOS

Aanbevolen artikelen