Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Surface RT Surface Pro

Microsoft aangeklaagd om geflopte Surface RT

Microsoft wordt aangeklaagd omdat het bedrijf investeerders zou hebben voorgelogen over de tegenvallende verkopen van de Surface RT.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Het gaat om een zogenoemde 'class-action'-zaak, die is ingediend door advocatenkantoor Robbins Geller. Investeerders die zich ook bedrogen voelen door Microsoft kunnen zich aansluiten bij de zaak.

In de aanklacht (.pdf) wordt gesteld dat Microsoft onterecht beweerde dat de Surface RT (review) op een 'beheerste en conservatieve wijze' werd uitgerold. "Wat de gedaagden wisten, maar niet aan investeerders vertelden, was dat Microsofts toetreding tot de tabletmarkt een regelrechte ramp was, waardoor er een grote hoeveelheid overgewaardeerde Surface RT-voorraad overbleef."

Volgens de aanklagers is het falen van de Surface RT voornamelijk te wijten aan de beperkingen van het besturingssysteem Windows RT, waar geen traditionele desktop-applicaties op kunnen worden geïnstalleerd.

Afboeking

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Microsoft in juli liet het bedrijf weten dat er 900 miljoen dollar moest worden afgeboekt op de Surface-tablet. Het aandeel Microsoft daalde door dit nieuws ruim 11 procent, de scherpste daling in vier jaar tijd. 

Kort na de aankondiging werd de prijs van het apparaat met 150 euro verlaagd. Microsoft zou ruim een miljoen onverkochte exemplaren van de tablet hebben.

Misleidend

Een kwartaal eerder wisten investeerders hier echter nog niets van. Volgens de aanklacht was dat in strijd met het beleid van Microsoft, dat het verplicht om een overzicht te geven van de voorraden. 

In het eerste kwartaal zou bovendien al duidelijk zijn geweest dat er een afschrijving op de Surface-tablets nodig was. Dat werd toen echter stil gehouden, stellen de aanklagers.

Microsoft zou over het eerste kwartaal daarom 'wezenlijk onware en misleidende financiële verklaringen' hebben gegeven. Dat is in strijd met Amerikaanse financiële wetten en zou kopers van Microsoft-aandelen in het tweede kwartaal hebben benadeeld. Zij kunnen zich daarom nu aansluiten bij de zaak.

Microsoft heeft nog niet op de zaak gereageerd.

Aanbevolen artikelen