Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Windows 8

'Focus van Windows 8 op touchscreens is mislukt'

De focus van Microsoft op laptops met touchscreen rond het vorig jaar gelanceerde Windows 8 slaat nog niet aan. Microsoft moet de meerwaarde van touch-besturing ten opzichte van het besturingssysteem zonder touch aantonen.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat stelt althans onderzoeksbureau IDC tegenover Computerworld.

Windows 8 werd in oktober 2012 uitgebracht en is specifiek gericht op tablets en pc's met touchscreens. Het uiterlijk van het besturingssysteem is volledig omgegooid.

Bob O'Donnell van IDC stelt dat de verkoop van laptops met touchscreens echter behoorlijk tegenvalt. Ondanks eerdere hoge verwachtingen is de huidige voorspelling dat 17 tot 18 procent van de laptops verkocht in 2013 beschikt over een touchscreen.

"Maar dat lijkt nu ook alweer aan de hoge kant te zijn", aldus O'Donnell. IDC zal de verwachting waarschijnlijk verlagen naar 10 tot 15 procent. Onderzoeksbureau NPD Displaysearch verwacht inmiddels dat slechts 12 procent van de laptops die dit jaar worden verkocht met een touchscreen zijn uitgerust. Eerder spraken fabrikanten als Acer nog over percentages van 30 tot 35 procent. 

Apps en prijs

Volgens IDC is de reden het gebrek aan goede apps voor touchscreens en de relatief hoge prijs. "Touch was vorig jaar nog vrij duur", stelt O'Donnell. "En ondanks een daling ligt het prijspunt over het algemeen op 699 tot 799 dollar." Dat is nog steeds fors meer dan laptops zonder touchscreen.

Consumenten zijn volgens IDC niet bereid dat extra geld te betalen omdat er te weinig touch-apps zijn. Dat argument is eerder aangehaald door diverse analisten. Hoewel er inmiddels ruim 100.000 apps voor het platform zijn, kunnen veel applicaties eenvoudig met een muis en toetsenbord worden gebruikt.

Wijzigingen

IDC stelt dat Microsoft Windows 8 niet gaat verkopen door zich te richten op touch. De uitdaging voor het bedrijf is nu de meerwaarde van touch-besturing ten opzichte van het besturingssysteem zonder touch aan te tonen. Windows 8.1, de eerste grote update die in oktober wordt verwacht, brengt dan ook een aantal wijzigingen.

Zo wordt de startknop teruggebracht, maar blijft het startmenu achterwege. Wel is het voor gebruikers mogelijk het nieuwe thuisscherm over te slaan. Dit scherm toont grote tegels met apps en is gericht op touchscreens. Gebruikers kunnen in Windows 8.1 kiezen automatisch de 'oude' desktopomgeving te laden na het opstarten.

O'Donnell zegt daarover: "Ze hebben wat wijzigingen doorgevoerd, maar hadden verder moeten gaan." Hij verwijst daarbij onder meer naar het startmenu dat niet is teruggekeerd.


Lees meer over:

MicrosoftWindows

Aanbevolen artikelen