Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
e-book, e-books

'Spotify voor e-books naar Nederland'

Uitgeverijen WPG en Lannoo willen in Nederland en België een soort Spotify voor e-books in het leven roepen.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Veel details ontbreken nog, maar volgens het Belgische De Tijd is het zeker dat er een maandelijkse abonnementsdienst komt waarvoor klanten dan een bepaald aantal of onbeperkt aantal e-books kan lezen.

Bewijs wordt onder meer gehaald uit het feit dat WPG Uitgevers en Uitgeverij Lannoo een joint venture willen oprichten in Nederland en papieren daarvoor hebben ingediend bij mededingingsautoriteit ACM.

Het aanbod van een nieuwe dienst voor e-books zal waarschijnlijk breed zijn. WPG is in Nederland verantwoordelijk voor onder meer De Arbeidspers, A.W. Bruna en De Bezige Bij/Balans. Lannoo vertegenwoordigt bijvoorbeeld Meulenhoff Boekerij en Unieboek | Het Spectrum, zo meldt Ereaders.nl.

Een Spotify-dienst voor e-books kan de Nederlandse markt een flinke boost geven. Uit onderzoek van NUtech bleek onlangs nog dat e-books in Nederland goed zijn voor slechts 4 procent van de totale omzet in de boekenmarkt. Daarmee loopt Nederland ver achter op bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Het Spotify-model, waarbij maandelijks een bedrag wordt betaald voor onbeperkt muziekaanbod, wordt in de muziekindustrie inmiddels breed gebruikt. Bijvoorbeeld Netflix gebruikt het ook voor films en series. Deze streaming dienst komt later dit jaar naar Nederland.


Lees meer over:

E-books

Aanbevolen artikelen