Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
virus hack hacken malware

NSA gebruikt 'geheime achterdeur' voor grootschalige spionage

De NSA heeft een 'geheime achterdeur' waardoor de inlichtingendienst wettelijk e-mails en telefoongesprekken van Amerikaanse burgers mag doorzoeken zonder hiervoor een gerechtelijk bevel te hebben.
Door NU.nl/Daniël Verlaan

Dat blijkt uit nieuwe documenten die klokkenluider Snowden aan de Britse krant The Guardian heeft doorgespeeld.

De achterdeur zou in de vorm van een geheime wet de NSA toegang geven tot een grote database met alle verzamelde informatie die de Amerikaanse geheime dienst kan doorzoeken.

Namen

De documenten laten voor het eerst zien dat de NSA zonder gerechtelijk bevel specifieke data van zowel burgers als buitenlanders uit een grote database kan opvragen.

De Amerikaanse geheime dienst kan naast trefwoorden ook zoeken op telefoonnummer, e-mailadres, ip-adres, gebruikersnaam en volledige naam.

Daarnaast staat in de documenten hoe de NSA via een geheime algemene wet in staat is om zonder gerechtelijk bevel niet alleen individuele Amerikaanse burgers af te luisteren, maar zich ook op specifieke 'buitenlandse doelen' kan richten.

Incidentele collectie

De buitenlandse verdachten hoeven tijdens het verzamelen en opvragen van informatie niet per se in de Verenigde Staten te verblijven. Het is voor de NSA ook mogelijk om informatie te verkrijgen als degene in het buitenland verblijft.

Ook de communicatie tussen Amerikaanse burgers en buitenlanders kan zonder gerechtelijk bevel worden afgetapt. Dit proces wordt in de documenten 'incidentele collectie' genoemd.

In de recente persconferentie meldde Obama dat Amerika geen interesse heeft in het bespioneren van 'gewone burgers'.


Lees meer over:

NSA

Aanbevolen artikelen