De invoering van reclamevideo's op Facebook die automatisch beginnen te spelen loopt vertraging op omdat oprichter Mark Zuckerberg bang is gebruikers weg te jagen.

Dat blijkt uit een artikel van the Wall Street Journal.

Er gaan al maanden geruchten over de reclamefilmpjes die Facebook volgens diverse berichten deze zomer zou introduceren. De Amerikaanse zakenkrant meldt nu op basis van medewerkers en adverteerders dat de lancering is uitgesteld naar het najaar.

Zuckerberg, die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de nieuwe vorm van reclame, zou bang zijn gebruikers weg te jagen met video's die automatisch afspelen.

Daarom zijn een aantal wijzigingen aangebracht. Zo is er niet automatisch geluid te horen, duren de video's maximaal 15 seconden en krijgt elke gebruiker reclame van maar één adverteerder per dag. Die video kan dan wel maximaal drie keer langskomen.

Volgens the Wall Street Journal kent Facebook ook nog technische problemen. Zo is er flink gesleuteld aan de snelheid waarmee video's opgestart en afgespeeld kunnen worden. Als gevolg daarvan wordt ook een nieuwe videotool voor gebruikers uitgerold.

2 miljoen dollar

Oprichter en CEO Zuckerberg zou over elke wijziging geïnformeerd willen worden en eisen dat er veel tests worden gedaan met kleine groepen gebruikers. Hij wil volgens de bronnen exact weten wat de invloed is op de activiteit van de gebruikers en hoe lang zij op Facebook blijven.

Voor 2 miljoen dollar per dag kunnen adverteerders vanaf deze herfst hun video tonen aan alle gebruikers van 18 tot 54 jaar. Ook is het mogelijk voor minder geld een specifieke groep te benaderen. Veel van deze details werden al in eerder berichten genoemd.

Advertenties op Facebook worden ook nu al gericht op specifieke gebruikers aan de hand van bijvoorbeeld de woonplaats of diverse likes voor bedrijven en merken. 

Vijf dingen die je moet weten over Facebook