Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is een van de genomineerden voor de Big Brother Awards van 2013.

De 'prijzen' worden uitgereikt door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom aan de 'grofste privacyschenders' van het jaar.

Opstelten is onder meer genomineerd vanwege zijn terughackvoorstel, dat de politie zou toestaan om de computers van cybercriminelen te hacken. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegenover NU.nl dat de privacy in dit voorstel is gewaarborgd, omdat alleen mag worden teruggehackt als een rechter dit goedkeurt.

Naast Opstelten zijn de geheime diensten NSA & AIVD gezamenlijk genomineerd vanwege PRISM, het aftapprogramma waarmee de VS grote hoeveelheden digitale gegevens blijkt te verzamelen.

Ook betalingsverwerker Equens maakt kans op een award, vanwege het plan om pingegevens van klanten door te verkopen. Dat plan werd na veel ophef afgeblazen.

Op een website kunnen stemmen worden uitgebracht voor de awards, die op 29 augustus worden uitgereikt. Ook een deskundige jury zal een prijs uitreiken.

Vorig jaar kreeg minister Edith Schippers een Big Brother Award voor haar pogingen om een elektronisch patiëntendossier (EPD) in te voeren. Ook Facebook kreeg een prijs, omdat het sociale netwerk onzorgvuldig zou omgaan met gegevens van gebruikers.