Bijna 80 procent van de verscheepte smartphones in het tweede kwartaal van 2013 draait op Android.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. Eerder kwam Strategy Analytics met soortgelijke cijfers.

Het marktaandeel van Android groeit van 69,1 procent in het tweede kwartaal van 2012 naar 79,3 procent in het afgelopen kwartaal. De groei komt volgens IDC door de opkomst van Chinese smartphonemerken en het succes van Samsung.

Apple

Hoewel Apple in het tweede kwartaal van 2013 zo'n 20 procent meer toestellen verscheepte ten opzichte van vorig jaar, daalde het marktaandeel van iOS van 16,6 naar 13,2 procent.

IDC stelt dat Apple kwetsbaar was voor concurrentie omdat de lancering van de iPhone 5 inmiddels bijna een jaar geleden is. Als het bedrijf een nieuwe iPhone presenteert, kan het volgens IDC weer marktaandeel terugwinnen.

Op de derde plek staat Microsofts Windows Phone met een marktaandeel van 3,7 procent in het tweede kwartaal van 2013. Vorig jaar nam Windows Phone nog maar 3,1 procent van de mobiele markt in.

Blackberry

De cijfers van IDC laten tevens zien dat Windows Phone groter is dan Blackberry ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Toen was Blackberry nog goed voor 4,9 procent van de mobiele markt, in het afgelopen kwartaal is dit getal geslonken naar 2,9 procent. Daarmee staat Blackberry op de vierde plek.

IDC kwam al eerder met cijfers over de tabletmarkt. Daaruit bleek dat Apple zijn aandeel op de tabletmarkt zag halveren.