Samsung wil het nieuwe besturingssysteem Tizen op alle soorten apparaten leveren. Zo moet minder op Android worden geleund.

Dat zegt JK Shin, mede-CEO van Samsung, in een interview met Cnet. Hij noemt Tizen meer dan een 'simpel alternatief voor Android'.

Omdat Samsung zo veel verschillende producten maakt, van smartphones tot tv's en camera's, ziet het bedrijf kansen met één besturingssysteem dat die allemaal samenbrengt.

Tizen is de opvolger van MeeGo, een alternatief besturingssysteem gebaseerd op Linux dat werd ontwikkeld door Nokia en Intel, maar waar een punt achter werd gezet. Samsung nam de ontwikkeling vervolgens over, nog steeds in samenwerking met Intel.

De eerste Tizen-smartphone van Samsung werd onlangs twee maanden uitgesteld, zodat er meer tijd is om apps in de App Store te krijgen. In totaal looft Samsung bovendien 4 miljoen dollar uit aan ontwikkelaars die apps voor Tizen maken.

Naast smartphones zou Tizen volgens Shin ook op zijn plaats kunnen zijn in auto's. Dat zou echter op zijn vroegst in 2015 kunnen gebeuren