Deel van omstreden SOPA-wet weer op tafel

De Verenigde Staten willen misschien toch weer een deel van de omstreden SOPA-wet invoeren. 

Dat meldt the Washington Post maandag op basis van een rapport (pdf) van het ministerie van Economische Zaken.

De Amerikaanse overheid wil het streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal zwaarder bestraffen door het als 'zwaar misdrijf' aan te merken. Nu wordt het gezien alslicht  vergrijp waardoor de gevolgen beperkt zijn. Het strenger verbieden van streaming werd in de Stop Online Piracy Act (SOPA) al opgenomen. Die wet zag onder wereldwijd protest uiteindelijk geen doorgang.

Het strengere verbod op het streaming van auteursrechtelijk beschermd materiaal heeft mogelijk gevolgen voor covervideo's op bijvoorbeeld Youtube. Zo zou het voor fans van zangers en zangeressen een misdrijf kunnen zijn een cover te plaatsen. Diverse artiesten kwamen vorig jaar, toen SOPA ter discussie stond, dan ook in opstand. Zij waarderen de covers over het algemeen.

Dezelfde straffen

De Amerikaanse overheid adviseert in een nieuw rapport 'dezelfde straffen voor streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal als nu al bestaan voor het illegaal reproduceren en verspreiden van dat materiaal'. Dat betekent dat het uploaden van een Youtube-video voor de wet hetzelfde wordt als het illegaal verkrijgen van een film en deze uploaden op internet.

Het ministerie geeft als reden dat streamen van audio en video een significant onderdeel is geworden van het online gedrag van consumenten.

Er bestaan bijvoorbeeld ook sites die streams van series en films aanbieden zonder dat de gebruiker hoeft te betalen. Het ministerie wil die sites waarschijnlijk verbieden, maar onduidelijk is of de wet een uitzondering maakt voor andere situaties. De brede aanpak van dergelijke wetten was vorig jaar één van de kritiekpunten.

SOPA was een wetsvoorstel waardoor regeringen en copyrighthouders websites zouden kunnen blokkeren als er inbreukmakende content op staat.

Lees meer over:
Tip de redactie