Mede-Google-oprichter Sergey Brin is de tot nu toe anonieme financier voor de ontwikkeling van kweekvlees. 

Hij heeft de afgelopen jaren 700.000 euro ter beschikking gesteld. Het maken van één kweekburger kost 250.000 euro.

De Maastrichtse hoogleraar Mark Post, het brein achter het kweekvlees, onthulde maandag dat Brin het project financierde. De Nederlandse overheid had al eerder 2 miljoen euro subsidie gegeven aan de voorloper van dit project.

Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu. ''Als je ziet hoe die koeien behandeld worden, daar voel ik me niet comfortabel bij'', zei Brin maandag in een video bij de presentatie van het kweekvlees in Londen.

Alternatief

Als het project van Post voet aan de grond krijgt, kan het kweekvlees uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen: voor de productie van vlees zijn dan veel minder dieren nodig, maar ook minder energie, water en landbouwgrond.

"Het is nu nog slechts een bewijs dat het concept werkt", zei Brin in de video. "Vanaf hier ben ik optimistisch dat we met grote sprongen vooruit kunnen gaan."

Niet sappig

Voor de hamburger werden 20.000 spiervezels gekweekt in het laboratorium van Post. Daarvoor werden stamcellen van koeien gebruikt. 

Voedingskundige Hanni Rützler was de eerste die maandag de kweekburger proefde. Ze zei dat het vlees 'niet zo sappig' was, maar wel 'een aantal intense smaken' bevat. 

In mei zei Post al tegen de New York Times na een eigen proefsessie al dat de hamburger 'redelijk lekker' is. Het proeven van de kweekburger is te volgen via een livestream.