Edward Snowden krijgt een prijs voor zijn onthullingen omtrent spionageprogramma PRISM. Nederlandse hackers zamelen geld in om oud-inlichtingenofficieren naar Rusland te sturen om Snowden de prijs te overhandigen.

Dat werd bekend gemaakt op hackersconferentie OHM2013. Snowden krijgt de Sam Adams Award voor zijn bijdrage aan integriteit en ethiek bij de CIA.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan het naar buiten brengen van misstanden van inlichtingendiensten.

Tijdens een panel op OHM2013 werd duidelijk dat de prijs zo spoedig mogelijk aan Snowden zal worden uitgereikt, maar dat hiervoor nog visa van de Russische autoriteiten moeten worden verkregen. Een aantal oud-inlichtingenofficieren zal over een paar weken naar Rusland reizen om de prijs te overhandigen.

Uitreiking

Om dit voor elkaar te krijgen wordt het benodigde geld onder de hackers ingezameld door van iedere deelnemer een vrijwillige bijdrage van twee euro te vragen.

De prijs is vernoemd naar Samuel A. Adams, een oud-inlichtingenofficer van de CIA die misstanden rond de Vietnamoorlog naar buiten bracht. Eerdere winnaars van de prijs waren onder anderen Wikileaks-voorman Julian Assange en oud-inlichtingenofficer Thomas Drake.

De prijs wordt uitgereikt door een groep van gepensioneerde CIA-officieren.

Vijf vragen over de internetspionage van de VS

Alles over PRISM in ons dossier