
'FBI hackt telefoons en computers van verdachten'
Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal op basis van documenten en anonieme bronnen.
In Nederland wil minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) de politie cybercriminelen laten terughacken. Bovendien wil de minister verdachten verplichten hun versleutelde bestanden beschikbaar te maken met een decryptiebevel.
De FBI zou al een stap verder zijn en zelf software ontwikkelen. Ook wordt sommige software van private bedrijven gekocht. De programma's worden dan via een document of link geïnstalleerd op de computer van de verdachte. Soms gebeurt dat ook via een usb-stick.
De technieken die gebruikt worden zijn eigenlijk dezelfde als waar internetcriminelen gebruik van maken. De FBI zou volgens voormalig werknemers de software dan ook niet inzetten tegen hackers uit angst dat de praktijken openbaar worden gemaakt.
Het hacken van verdachten zou steeds vaker gebeuren omdat criminelen ook vaker nieuwe communicatietechnologieën gebruiken zoals online chat en versleutelde communicatie. Deze gesprekken zijn niet zo eenvoudig af te luisteren als het normale telefoonverkeer. Onlangs stelde Europol al dat de Italiaanse maffia steeds vaker Whatsapp, Skype en Viber gebruikt.
Afluisteren
Volgens de bronnen van the Wall Street Journal kan de FBI op afstand microfoons van Android-telefoons inschakelen en zo gesprekken afluisteren. Ook zouden de microfoons van laptops op afstand kunnen worden bestuurd. De FBI en Google, het bedrijf achter Android, wilden niet reageren.
De Amerikaanse federale recherche zou hacken inzetten bij georganiseerde misdaad, kinderporno en terrorisme. Volgens voormalig werknemers zou het wel de laatste maatregel zijn die wordt ingezet.