Duitse uitgevers kiezen masaal voor een opname in Google News, ondanks de recent ingevoerde auteursrechtenwet die een dergelijke opname juist wil voorkomen.

Dat meldt persbureau AP. Enkele weken geleden eisten Duitse uitgevers onder luid protest dat hun publicaties zelf de keuze moesten maken of ze in Google News opgenomen zouden worden.

De nieuwe auteursrechtenwet verplicht Google om Duitse uitgevers expliciet om toestemming te vragen of korte samenvattingen van nieuws in Google News meegenomen mag worden.

Kranten

Ondanks de recent ingevoerde wet hebben de Duitse kranten Bild, Die Welt, Spiegel Online en Zeit Online zich toch allemaal op eigen initiatief voor Google News aangemeld. Dit zijn de grootste nieuwsvoorzieners in Duitsland.

Google News verzamelt automatisch korte samenvattingen van het online nieuws van verschillende nieuwsvoorzieners. Google plaatst geen advertenties bij het verzamelde nieuws en laat uitgevers met een regel code in de website voor de dienst afmelden.

Google reageert verheugd op de keuze van de Duitse uitgevers: "We zijn erg blij dat honderden uitgevers hun toestemming hebben gegeven en vertrouwde partners van Google News willen blijven. Het bewijst dat Google News een belangrijk platform voor zowel uitgevers als gebruikers is."

Duitsland is het eerste land dat een dergelijk beleid invoert. Google schikte al eerder in vergelijkbare zaken met Franse en Belgische uitgevers.