Amerikaanse techbedrijven gaan bijna nooit in beroep tegen geheime dataverzoeken van inlichtingendiensten als de NSA.

Onder de Amerikaanse wet moeten dataverzoeken van inlichtingendiensten worden goedgekeurd door de zogenoemde FISA-rechtbank. Die houdt in het geheim zittingen.

Rechter Reggie Walton, de voorzitter van die rechtbank, zegt in een brief (.pdf) aan de Amerikaanse Senaat echter dat er slechts één keer een bedrijf in beroep is gegaan tegen zo'n verzoek. Yahoo vocht in 2007 een dataverzoek aan, maar verloor de zaak. Het bedrijf dwong onlangs een openbaarmaking van documenten over die rechtszaak af.

Na Yahoo heeft geen enkel bedrijf meer geprobeerd om een verzoek direct aan te vechten. Wel hebben verschillende bedrijven geprobeerd meer openbaarheid te krijgen rond de dataverzoeken.

In juni vroegen zowel Google als Microsoft om toestemming voor het openbaar maken van het aantal geheime dataverzoeken dat de bedrijven krijgen. De FISA-rechtbank behandelt die zaken momenteel, schrijft Walton in de brief, die werd opgemerkt door The Atlantic.

PRISM

De FISA-rechtbank kwam opnieuw onder de aandacht na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het aftapprogramma PRISM. 

In documenten die hij aan The Guardian gaf stond dat inlichtingendienst NSA 'directe toegang' tot de servers van verschillende internetbedrijven had. De Amerikaanse overheid zegt echter dat een FISA-rechtbank dataverzoeken altijd moet toetsen.

De geheime rechtbank keurde sinds 11 september 2011 meer dan 20.000 dataverzoeken goed. Slechts 10 keer oordeelde de rechtbank dat de overheid gegevens ten onrechte had opgevraagd.

5 vragen en antwoorden over PRISM