In het tweede kwartaal van 2013 heeft Android op tablets een wereldwijd marktaandeel van 67 procent veroverd.

Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Strategy Analytics.

Twee op de drie tablets die in het tweede kwartaal werden verkocht, draaiden op Android. Het marktaandeel van 67 procent is een fikse stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar ervoor, toen 51,4 procent van alle verkochte tablets voorzien was van Googles besturingssysteem.

Apple

Dit ging ten koste van iOS, het besturingssysteem van de iPad. Apple zag zijn marktaandeel in het tweede kwartaal teruglopen van 47,2 procent vorig jaar naar 28,3 procent. 

Volgens Strategy Analytics is dit voor een deel te wijten aan het uitblijven van een nieuwe iPad in het afgelopen kwartaal. Een jaar eerder werd in die periode nog wel een nieuw iPad-model uitgebracht. Daar staat tegenover dat de iPad mini in het tweede kwartaal van 2012 nog niet verkrijgbaar was. 

Windows

Windows 8 (inclusief Windows RT) zag zijn marktaandeel groeien van 0,5 naar 4,5 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar heeft Microsofts besturingssysteem juist moeten inleveren: toen hadden Windows-tablets nog een marktaandeel van 7,4 procent.

Hoewel het totale aantal verscheepte tablets met 51,7 miljoen stuks 43 procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar, spreekt het onderzoeksbureau van een 'rustperiode'. "Tijdens het kwartaal kwamen er erg weinig nieuwe producten op de markt", aldus tabletdirecteur Peter King van Strategy Analytics.