Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Blu-ray

Sony en Panasonic werken aan opvolger Blu-ray

Sony en Panasonic hebben een deal gesloten om samen aan de opvolger van Blu-ray te werken.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Dat melden de twee bedrijven maandag. Sony was ook al betrokken bij de ontwikkeling van de Blu-ray, samen met Philips en Pioneer.

De opvolger van deze optische schijf zou minstens 300 gigabyte aan data moeten kunnen opslaan, zo'n zes keer meer dan een Blu-ray-disc. Het nieuwe opslagmedium moet in 2015 klaar voor gebruik zijn.

Hoewel de officiële aankondiging de nieuwe technologie vooral aanprijst als een standaard voor professioneel gebruik, zal de nieuwe schijf vermoedelijk ook mogelijkheden bieden voor consumenten. Er is nu nog geen standaardformaat om ultra hd-video's op te verspreiden.

4k-resolutie

Sinds kort zijn ook in Nederland televisies met een ultra hd-resolutie te koop. Die tv's hebben vier keer zo veel pixels als tv's met een full hd-resolutie, maar er is nog weinig materiaal beschikbaar in die hoge kwaliteit.

Blu-rays bieden technisch gezien wel ondersteuning voor ultra hd-resoluties, maar daarvoor zijn met de huidige videostandaard extra schijflagen nodig. De nieuwe codec H.265 zou daar verandering in kunnen brengen, maar die standaard wordt nog niet ondersteund door de huidige generatie Blu-ray-spelers. Wel zijn er al modellen die full hd-video's kunnen 'opschalen' naar ultra hd.

Sony maakt al een ultra hd-mediaspeler, die geen optische schijven gebruikt. De speler, die in de VS 699 dollar zal kosten, bevat bij aankoop 10 films en zal nieuw materiaal kunnen downloaden van een ultra hd-videodienst die Sony binnenkort lanceert.


Lees meer over:

Sonypanasonic

Aanbevolen artikelen