Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Twitter

Twitter wil melden van misbruik vereenvoudigen

Nadat er in Engeland ophef is ontstaan over bedreigingen aan het adres van een Britse feministe en journaliste, heeft Twitter beloofd dat het melden van misbruik zal worden versimpeld.
Door NU.nl/Jeffrey Weller

De baas van de Britse tak van Twitter, Tony Wang, liet zaterdag weten dat een functie in de Twitter-app voor de iPhone, die bedoeld is om het melden van misbruik te versimpelen, ook naar andere platformen zal worden gebracht.

De toezegging volgde na ophef over bedreigingen die via Twitter werden verstuurd aan de Britse journaliste en feministe Caroline Criado-Perez. Criado-Perez pleitte ervoor om de beeldtenis van de 19e-eeuwse schrijfster Jane Austen op te nemen op het Britse 10-pondbiljet. 

Dreigtweets

Nadat de Bank van Engeland vorige week had toegezegd dat Austen vanaf 2017 op het geldbiljet zal prijken, ontving Criado-Perez meerdere tweets waarin ze met verkrachting bedreigd werd. 

In reactie op de dreigementen riep de feministische journaliste Twitter en zijn gebruikers op om in actie te komen tegen online agressie jegens vrouwen. 

Er werd een online petitie gestart waarin Twitter verzocht wordt om een misbruikknop toe te voegen voor mensen die bedreigd worden met seksueel geweld, en om zich verantwoordelijk te stellen voor alle criminele dreigementen die op het sociale netwerk worden gepubliceerd. Zondagochtend telt de petitie ruim 20 duizend virtuele handtekeningen. 

Serieus

In een reactie op alle commotie stelde Wang zaterdag dat Twitter de online bedreigingen serieus neemt.

De Britse Twitter-baas schreef in een tweet: "We testen manieren om het melden van misbruik te versimpelen, bijvoorbeeld binnen een tweet, door gebruik te maken van de knop "Tweet rapporteren" in onze iPhone-app en op het mobiele web. Als gerapporteerde accounts in strijd met onze regels blijken te handelen, worden ze opgeschort."

Eind juni liet Twitter al weten verschillende maatregelen te willen nemen om cyberpesten tegen te gaan en dat het sociale netwerk, dat maandelijks meer dan 200 miljoen actieve gebruikers heeft, tweets beter in de gaten moet houden om beledigende tweets eruit te filteren.


Lees meer over:

Twitter

Aanbevolen artikelen