Taiwanese onderzoekers werken aan een slimme tand die kan detecteren of mensen alcohol drinken en roken. De tand bevat bluetooth.

De tand wordt ontwikkeld door onderzoekers van de Nationale universiteit van Taiwan. In de slimme tand zitten bewegingssensoren verwerkt die aan de hand van unieke minuscule mondbewegingen kunnen zien of de drager van de tand kauwt, drinkt, spreekt, rookt of hoest. De tand neemt de mondbewegingen op en analyseert wat de drager van de kunsttand deed.

Tijdens tests kan de slimme tand in 93 procent van de gevallen accuraat berekenen wat de drager precies doet. De tand is dan wel op de mondbewegingen van de betreffende kandidaat afgesteld. Met standaardinstellingen weet de slimme tand in 59 procent van de gevallen de mondbewegingen juist te benoemen.

Bluetooth

Het prototype van de tand heeft nog een externe energiebron nodig en verzamelde data wordt ook nog met een kabel gedeeld met computers. De uiteindelijke versie zou op batterijen werken en informatie wordt dan middels bluetooth gedeeld.

Uiteindelijk zou de sensor zelfs zo klein worden dat die in openingen van echte tanden kan worden ingebracht, zodat een kunsttand niet meer nodig is. De sensor zou van pas komen bij verslaafden die tegen hun arts liegen over bijvoorbeeld alcoholinname. Ook zien de wetenschappers mogelijkheden voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan tandenknarsen.

De sensor wordt in september gepresenteerd tijdens het internationale symposium voor draagbare computers in Zurich.