EU wil eigen luchtmacht met drones

De Europese Unie zou spionagedrones willen bezitten en aansturen om te gebruiken voor 'interne veiligheids- en defensiedoeleinden'.

De plannen zouden een reactie zijn op het recente PRISM-aftapprogramma, schrijft The Daily Telegraph. De EU zou nog te afhankelijk zijn van de VS voor informatie over veiligheids- en defensiedoeleinden. Het bezitten van eigen spionagedrones zou dat moeten veranderen.

De drones zouden onderdeel zijn van een Europese veiligheidsdienst. Volgens huidige voorstellen zou de EU van plan zijn in de herfst van dit jaar concrete plannen voor de aankoop van drones gereed hebben.

"Het schandaal met Edward Snowden toont aan dat Europa eigen, autonome veiligheidsmogelijkheden nodig heeft", aldus een hooggeplaatste EU-medewerker tegenover de Britse krant. "Dit voorstel brengt ons een stap dichter bij integratie van Europese defensie."

Stemming

Voor de plannen zou de EU samenwerken met EEAS, de Europese dienst voor extern optreden. De spionagedrones zouden gelinkt worden aan het project 'Copernicus', een Europese spionagesatteliet.

Mocht het voorstel doorgaan, zou de Europese veiligheidsdienst onder leiding komen te staan van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. De plannen worden al gesteund door Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Polen. In december wordt er over de plannen gestemd.

In juni pleitten fabrikanten al voor een Europese drone. Fabrikanten Dassault Aviation en het Italiaanse Finmeccanica Alenia Aermacchi en EADS, het moederconcern van onder meer Airbus riepen toen op tot een samenwerkingsverband met de EU. Ook daar was minder afhankelijkheid van Amerikaanse en Israëlische technologie de redenering.

Bekijk de vijf meest indrukwekkende drones

Lees meer over:
Tip de redactie