De Veebot is een robotarm die zelf bloed kan prikken door geschikte aders te detecteren. De robot zou bij het afnemen van bloed sneller en veiliger zijn dan mensen.

Patiënten steken hun arm door een opblaasbaar manchet onder de Veebot, die maakt dat de aders beter zichtbaar zijn. Vervolgens zoekt Veebot middels infrarood naar geschikte aders om bloed door af te nemen. Software vergelijkt de aders van iedere patiënt met een database van duizenden aders om zo de meest geschikte te vinden, schrijft Spectrum.

Is een qua formaat en ligging geschikte ader gevonden, controleert Veebot met ultrasoon geluid of de doorbloeding van de betreffende ader wel voldoende is. Zo ja, lijnt de robot zijn naald precies uit om vervolgens bloed te trekken. Veebot kan overigens ook infusen inbrengen.

Het hele proces duurt ongeveer een minuut. Een medewerker is nog wel nodig om het apparaat te bedienen, hoewel het prik-proces automatisch verloopt. Het aansluiten van infusen gebeurt nog wel met de hand.

Veebot is nu nog in testfase en kan in 83 procent van de gevallen de eerste keer direct de best geschikte ader aanwijzen. Het bedrijf achter de robot wil dat percentage naar 90 procent krijgen voor het met praktijktests begint.

Bekijk vijf video's van andere indrukwekkende robots

Lees meer over robots