Een afgevaardigde van het Russische lagerhuis wil een wet doorvoeren die sites waar scheldwoorden op staan verplicht die te verwijderen. Werken sites niet binnen 24 uur mee, worden ze voor Russische bezoekers geblokkeerd.

De wet wordt ingediend door Doema-afgevaardigde Yelena Mizulina, die meent dat de vuile taal die op internet te vinden is de Russische kinderen een totaal verkeerd wereldbeeld geven. Dat schrijft Russische krant Pravda.

De wet is een uitbreiding van een in april dit jaar ingevoerde wet. Die dwingt sites om pagina's waar kinderporno en informatie over drugs en zelfmoord op staat te verwijderen. Ook die wet is er ter bescherming van het Russische kind. Sites als Facebook, Twitter en Youtube hebben vanuit de Russische regering al verzoeken gehad bepaalde pagina's offline te halen.

Mocht de nieuwe wet doorgevoerd worden, zouden sites, fora en sociale netwerken aanstootgevende taal binnen 24 uur moeten verwijderen. Zo niet, worden sites geblokkeerd. De Russische regering zou net als bij de huidige censuurwet bepalen wat wel en niet als aanstootgevende taal wordt beschouwd.

Hoeveel kans tot slagen het wetsvoorstel heeft is niet duidelijk. Doema-afgevaardigde Mizulina die het voorstel heeft ingediend schreef ook de wet die 'homoseksuele propaganda' in Rusland strafbaar verbiedt.