Onderzoekers maken flexibele elektronische 'huid'

Onderzoekers aan de universiteit van Tokio hebben een nieuw soort elektronische 'huid' ontwikkeld die kan worden verbogen, druk kan detecteren en vrijwel onverwoestbaar zou zijn. De wetenschappers zien toepassingsmogelijkheden in gadgets, robots en de gezondheidszorg.

Dat meldt wetenschapskrant Nature. De Japanse en Europese onderzoekers, geleid door professoren Martin Kaltenbrunner en Takao Someya, zeggen een flexibel, huidachtig materiaal te hebben ontwikkeld dat drukgevoelig is, maar haast niet kapot kan.

Het materiaal kan volgens de onderzoekers op elk oppervlak worden aangebracht en kan worden opgevouwen tot een prop, zonder dat het scheurt of kapotgaat. De elektronische huid is 3 nanometer dik en weegt 3 gram per vierkante meter.

Tweede huid

De onderzoekers hebben verschillende toepassingen voor ogen met hun uitvinding. Zo zou het materiaal gebruikt kunnen worden om een tweede 'huid' voor mensen te creëren die levensfuncties of medische implantaten kan monitoren. Deze tweede huid zou nauwelijks voelbaar zijn voor mensen.

Ook kan het materiaal worden ontwikkeld tot een huid voor protheses of robots, of om buigbare elektronica te maken en gadgets die aan het lichaam kunnen worden gedragen, zoals smartwatches. De onderzoekers zeggen wel dat het materiaal nog behoorlijk wat tijd nodig heeft voor doorontwikkeling.

Diverse onderzoekers houden zich wereldwijd bezig met het ontwikkelen van materialen die dienst kunnen doen als elektronische huid, of 'e-skin'. Zo ontwikkelden Amerikaanse ingenieurs onlangs een e-skin die oplicht als ze wordt aangeraakt. 

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots

Tip de redactie