Review: Galaxy S4 Mini levert weinig in

Na het succes van de Galaxy S III Mini kon een S4 Mini niet uitblijven. Het kleine broertje van de populaire S4 heeft een forse prijs, maar de gebruiker hoeft dan ook weinig in te leveren.

Bekijk foto's en de uitgebreide versie van deze review

Met het beperktere formaat (4,3 in plaats van 4,99 inch) is de Mini iets handzamer en vooral aantrekkelijk voor mensen die geen groot scherm willen. Die zijn nu vaak aangewezen op de wat mindere of oudere toestellen.

Verder ziet het toestel er precies hetzelfde uit als de Galaxy S4. Een herkenbaar ontwerp dat bovendien veel mensen aanspreekt. Daarnaast voelt de volledig van kunststof gemaakte S4 Mini net zo degelijk aan als zijn grote broer. De telefoon is met 107 gram zo'n 18 procent lichter dan de originele S4.

Scherm

De resolutie is alles behalve indrukwekkend. Met 960 x 540 pixels komt de pixeldichtheid uit op 256 pixels per inch (ppi). Het scherm gebruikt echter een andere technologie dan veel andere toestellen waardoor meer subpixels worden getoond en de uiteindelijke scherpte prima is.

Natuurlijk zijn er verschillen met de huidige toptoestellen, maar het scherm komt niet onscherp over. Directe vergelijkingen bij vooral langere teksten zorgen voor iets minder comfort bij het lezen, maar in de praktijk hadden wij er weinig moeite mee.

De witweergave is wat minder indrukwekkend dan bij de S4 - wit is iets grijzer – en de kijkhoeken zijn iets minder goed, maar nog steeds prima. De kleurweergave en helderheid zijn nagenoeg gelijk aan die van de grote broer en dat is een behoorlijke prestatie.

Prestaties

De S4 Mini gebruikt een 1,7 GHz dual core Snapdragon 400-processor. De huidige topmodellen zijn uitgerust met quad core-chips die in potentie zwaardere taken beter kunnen verdelen. Ook de 1,5 GB aan werkgeheugen is van belang. De duurdere telefoons hebben 2 GB RAM.

Qua specificaties is het een flink stap terug, maar de S4 Mini is alles behalve langzaam. De dagelijkse taken kan het toestel zonder moeite aan en zelf een grafisch zware game als Asphalt 7 is geen probleem. Wel een nadeel is de beperkte 8 GB aan opslagruimte. Een SD-kaart biedt daarbij de oplossing.

Accu en camera

De accu is eigenlijk het enige grote gebrek van de S4 Mini. Vooral in de standby-modus gaat de Mini relatief snel leeg. Bij zwaar gebruik gaat de telefoon maximaal een uur of twaalf mee. Dat is al geen imponerende prestatie, maar mindere helderheid verlengt de accuduur slechts mondjesmaat omdat de telefoon vrij snel warm wordt.

De camera weet gelukkig meer te imponeren. Met 8 megapixels heeft de Mini er minder dan de 13 megapixel-camera van de normale S4. Ook de cameramodule zelf verschilt en dat zorgt voor kleine verschillen in de gemaakte foto's.

Zo zijn foto's gemaakt met de S4 Mini iets geliger en heeft het toestel. Details zijn echter goed te zien, kleuren zijn prima en de camera reageert snel. Alleen bij tegenlicht of donkere situaties verdwijnen details iets sneller dan bij de huidige topmodellen.

De S4 Mini is geen volwaardige S4 in een kleinere behuizing, maar heeft dan ook een adviesprijs (499 euro) die 200 euro lager ligt. Het scherm, de snelheid en camera stellen niet teleur en eigenlijk viel alleen de accuduur echt tegen. Wel missen diverse S4-functionaliteiten zoals Air View, Air Gesture en Slim sluimeren. 

Bekijk de uitgebreide versie van deze review en foto's van de S4 Mini

Lees meer over:
Tip de redactie