VS legt hackers grootste creditcardroof ooit ten laste

Aanklagers in de VS hebben vijf mannen uit Rusland en Oekraïne het stelen en hacken van miljoenen creditcardnummers ten laste gelegd. Er zou in wat de grootste creditcardhack ooit wordt genoemd honderden miljoenen dollars zijn buitgemaakt.

Dat meldt Reuters. De hackers zouden onder andere creditcards en bankpassen hebben gehackt en waardoor zowel Amerikaanse als Europese bedrijven voor zeker 300 miljoen dollar (228 miljoen euro) schade hebben geleden. Dat bedrag is volgens de aanklagers echter een 'conservatieve schatting'. Het uiteindelijke verlies zou nog veel hoger kunnen liggen.

Getroffen bedrijven zijn onder andere Belgisch-Franse bank Dexia, Amerikaanse bank Citigroup, supermarktketen Carrefour en luchtvaartmaatschappij Jetblue. Ook wordt een van de hackers het inbreken in computers van Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq ten laste gelegd. De aanklagers schatten het aantal creditcardnummers dat de mannen tussen 2005 en 2012 stalen op minstens 160 miljoen.

Nederland

Eén van de hackers zit momenteel vast in Nederland. Twee verdachten in de zaak werden in juni 2012 op verzoek van de VS opgepakt toen zij in ons land waren.

Een van hen, een 29-jarige man uit Moskou, werd in september vorig jaar uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Een 32-jarige man uit de stad Syktyvkar zit nog in Nederland vast. De overige drie verdachten, twee Russen en een Oekraïner, zijn nog voortvluchtig.

Doorverkoop

De vijf hadden elk een eigen expertise in de hack. Twee ervaren hackers braken in op de netwerken van grote bedrijven. Daarmee verschaften ze toegang aan een derde hakker, die creditcardinformatie kon vinden en ontvreemden. Een vierde verdachte zorgde voor de benodigde servers. Een zogenoemde makelaar verkocht de gestolen informatie uiteindelijk over heel de wereld door.

Amerikaanse creditcards werden daarbij voor 10 dollar verkocht, Canadese creditcards kostten 15 dollar en door de moeilijk te kraken veiligheidschips waren Europese creditcards 50 dollar waard.

Bijzonder

De aanklagers noemen de zaak bijzonder. Normaal gesproken worden in dergelijke cybercrime-constructies vaak de 'cashers' gepakt. Dat zijn de kopers van de gestolen creditcardgegevens die rekeningen van in dit geval bedrijven plunderen.

De vijf verdachten zijn onder meer aangeklaagd voor bankfraude. Daar staat maximaal 30 jaar celstraf of een boete van 1 miljoen dollar (ruim 750.000 euro) op.

De zaak kwam aan het licht door een informant van de FBI. De voormalig cybercrimineel hielp de Amerikaanse veiligheidsdienst op het opsporen van een hackerscollectief, maar stal ondertussen middels hacks tientallen miljoenen. Hij zit als medeplichtige al een gevangenisstraf van 20 jaar uit.

Lees alles over cybercrime

Lees meer over:
Tip de redactie