'Youtube moet video's van beschermde diersoorten aanpakken'

Youtube-video's van beschermde diersoorten die als huisdier worden gehouden, moeten kunnen worden gemeld en verwijderd.

Dat stellen vijf wetenschappers van de Oxford Brookes-universiteit in een paper over een virale video waarin een plompe lori wordt gekieteld. Ze publiceerden hun onderzoek woensdag in PLOS One.

Plompe lori's zijn een beschermde en bedreigde diersoort. Eén video van het Zuidoost-Aziatische dier werd bijna 15 miljoen keer bekeken. Er werden ruim 12000 reacties achtergelaten

In de bekende video, die vooral populair werd toen hij op Youtube werd gezet door het tijdschrift Wired, is een vrouwtje te zien die volgens de onderzoekers overgewicht heeft. Het dier, met de naam Sonya, werd als huisdier gehouden in een Russisch appartement.

Schattig

Uit analyse van de Youtube-reacties op de video blijkt dat er weinig besef is over de beschermde status van het dier, schrijven de onderzoekers. Ruim 22 procent van alle kijkers zegt dat het dier leuk, schattig of grappig is. Ruim 11 procent van de mensen vraagt zich zelfs af waar ze zelf een plompe lori kunnen krijgen.

Uit het onderzoek naar de reacties blijkt dat mensen naar verloop van tijd vaker enkele concrete bedreigingen van de plompe lori noemden. Zo stelden meer mensen dat lorihandelaars tanden uittrekken en dat de dieren giftig zijn, zoals blijkt uit enkele grafieken die de onderzoekers maakten.

Het totale aantal mensen dat zei dat het dier bedreigd was bleef echter gelijk (ongeveer 5 procent van alle reacties). Ook het aantal mensen dat zei zelf een lori te willen hebben bleef gelijk.

Desastreus

"In onze studie tonen we aan dat er betere regulering van videosites als Youtube nodig is. De meeste van deze sites worden financieel beloond door zich niet te mengen in de potentieel desastreuze gevolgen van video's die beschermde soorten als plompe lori's in gevaar brengen", concluderen de onderzoekers.

"Als marktleider zou Youtube het goede voorbeeld moeten geven wat betreft de handel in wilde dieren."

Lees meer over:
Tip de redactie