Kroes hekelt slechte 4G-dekking in Europa

Driekwart van de Europeanen heeft geen toegang tot snel mobiel dataverkeer (4G). Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) baalt dat 'miljoenen' mensen hier elke dag door worden gefrustreerd.

Driekwart van de stedelijke gebieden heeft nog geen 4G, en op het platteland is sowieso bijna geen snel mobiel internet beschikbaar. Ook veel vakantiegangers op het strand of in de bergen zijn de dupe, stelt de eurocommissaris donderdag.

De VS loopt ver voor. Alleen al de provider Verizon biedt daar 4G op de woonlocatie van 90 procent van de totale bevolking. In Nederland is KPN begonnen met de uitrol van 4G in de Randstad. T-Mobile, Vodafone en Tele2 moeten allemaal nog beginnen met het uitrollen van 4G.

De EU-lidstaten Ierland, Cyprus en Malta beschikken nog helemaal niet over 4G. De dekking is het best in Duitsland, Estland en Zweden.

Vakantiegangers

Europeanen die niet in steden wonen en vakantiegangers worden zo behandeld als tweederangsburgers, stelt Kroes: "Het doet er niet toe waar je bent. Je betaalt voor een apparaat en het abonnement en dan moet het ook werken.''

Volgens Kroes moet 4G sneller worden uitgerold. "De netwerken van de EU wankelen op de rand van de afgrond. Wereldwijd mobiel verkeer groeit naar verwachting met 66 procent per jaar, mobiele apparaten zijn overal en mensen willen er video's op kijken. Als er geen extra spectrum beschikbaar wordt gemaakt, valt het allemaal uit elkaar."

Uitstel

De helft van de lidstaten van de EU heeft Kroes gevraagd om de veiling van 800 mHz-internetfrequenties uit te stellen, meldde Mobile World Live woensdag. Eigenlijk was de deadline daarvoor 1 januari 2013. 

Van de 14 vragen tot uitstel heeft de Europese Commissie er 9 goedgekeurd. "Dit is een pragmatisch en definitief besluit", zei Kroes. "Elke dag dat het vrijgeven van spectrum wordt uitgesteld is slecht voor de economie en frustreert burgers."

In Nederland hebben KPN, Vodafone en Tele2 4g-frequenties op de band van 800 mHz-band gekocht. Die biedt het beste bereik, vooral binnenshuis. T-Mobile maakt gebruik van de 1800 mHz-band. KPN is momenteel de enige partij die al aan de uitrol van 4G begonnen is. Ongeveer de helft van Nederland heeft nu 4G-dekking.

Lees onze review van 4G van KPN

Lees meer over:
Tip de redactie