Microsoft versoepelt Xbox One-beleid voor onafhankelijke makers

Onafhankelijke ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om zelf hun games uit te geven op de Xbox One en zijn daarvoor dus niet langer verplicht aangewezen op Microsoft zelf of een third-party uitgever.

Dit werd eerder nog wel gecommuniceerd door het bedrijf. Microsoft bevestigt nu dat het zijn beleid heeft herzien. 

In een officieel statement zegt de Xbox One-maker het volgende: "Onze visie is dat iedere persoon (een game) kan maken, dat iedere Xbox One gebruikt kan worden om mee te ontwikkelen en dat iedere game en ervaring voordelen kan halen uit alle features van Xbox One en Xbox Live."

Hiermee bevestigt Microsoft dat ieder Xbox One-exemplaar kan functioneren als een zogeheten development kit, al zitten hier nog wel extra kosten aan verbonden. Bij de Playstation 3, Xbox 360, Wii U en Playstation 4 is echter een speciale versie van de betreffende consoles nodig om voor het platform te ontwikkelen.

Deze moet over het algemeen speciaal worden aangevraagd en is een stuk duurder dan de consumentenversie, al stelllen Sony en Nintendo de PS4- en Wii U-kit momenteel gratis beschikbaar aan bepaalde ontwikkelaars. 

De aanvullende opties voor onafhankelijke ontwikkelaars zijn overigens nog niet geheel beschikbaar op de lancering van de Xbox One in november van dit jaar. Microsofts Marc Whitten zegt dat het platform in het eerste jaar van de nieuwe console moet worden uitgerold. De precieze details van het nieuwe beleid maakt het bedrijf bekend tijdens de Gamescom-beurs die van 21 tot en met 25 augustus plaatsvindt. 

Lees onze hands-on met de Xbox One

Lees meer over:
Tip de redactie