Google heeft tijdens een persontbijt de Nexus 7-tablet en de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem gelanceerd.

De lancering van de Nexus 7 was geen verrassing. Eerder op de dag lekte alle informatie over de nieuwe tablet al uit via de website Best Buy.

De nieuwe Nexus 7 is verkrijgbaar in een 16 en 32 GB-versie met wifi en een 32 GB-versie met 4G. De tablet is 7,6 millimeter dik en weegt 317,5 gram. De nieuwe Nexus 7 draait op Android 4.3, een nieuwe versie van het besturingssysteem. Verder heeft het een 1.5Ghz quadcore Snapdragon S4 pro -processor en 2 GB werkgeheugen. 

Full-hd-scherm

Op de foto's en aan de hand van de specificaties zijn andere grote verschillen tussen de oude en nieuwe Nexus 7 te zien, waaronder een 5 megapixel-camera aan de achterkant en een opgeschroefde resolutie resolutie van 1920 x 1200 pixels (323 dpi).

Het apparaat van Google en Asus is vanaf 30 juli verkrijgbaar, maar nog niet in Nederland. Wanneer het apparaat hier te koop is, is nog niet bekend.

De 16 GB-versie kost 229 dollar, de 32 GB kost 269 dollar en de 4G-versie is te koop voor 349 dollar.

Jelly Bean

Naast de nieuwe hardware toonde Google ook de nieuwe versie van Android. Versie 4.3 heeft een aantal nieuwe functies zoals de mogelijkheid om meerdere gebruikers een eigen profiel op een tablet te geven dat beveiligd kan worden. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor kinderen niet mogelijk om per ongeluk zonder toestemming content te kopen.

Ook ondersteunt Android 4.3 de nieuwe Bluetooth-standaard. Bluetooth smart, ook wel bekend als bluetooth low energy, maakt het mogelijk om verbinding te maken met andere bluetooth smart-apparaten zoals bijvoorbeeld sensors op een fiets, smartwatches of hartslagmeters.

De nieuwe standaard verbruikt echter aanzienlijk minder stroom dan eerdere bluetooth-protocollen als twee apparaten met elkaar verbonden zijn. Dat bleek al uit tests met gelekte versies van 4.3. Eén journalist stelde zelfs dat de batterijduur van zijn telefoon vervijfvoudigd werd.

De update komt op dit moment beschikbaar voor de Nexus 7, Nexus 4, Nexus 10 en Galaxy Nexus.

Android 4.3: de belangrijkste nieuwe functies op een rijtje