'NSA heeft getracht datasleutels in handen te krijgen'

De Amerikaanse regering heeft geprobeerd datasleutels van grote internetbedrijven in handen te krijgen. Met zo'n 'master encryption key' is het mogelijk om toegang te krijgen tot communicatie van miljoenen internetgebruikers.

Dat meldt een anonieme bron in een interview met Cnet. De persoon was een van de verantwoordelijken om dit tegen te gaan. Webpagina's met encryptie, te herkennen aan 'https', werken met zogenoemde Secure Sockets Layers (SSL).

Volgens de bron hebben vrijwel alle grote bedrijven geweigerd om de datasleutels te geven, op grond dat het verzoek verder gaat dan de wet toestaat. Toch sluit hij niet uit dat kleinere bedrijven zonder goede juridische afdeling gezwicht zijn onder de druk van de Amerikaanse regering. "Ik ben van mening dat de regering de kleintjes hard aanpakt. De houding van de regering is; 'alles wat we kunnen verzinnen, verplichten we je'."

Microsoft heeft aan Cnet aangegeven dat het nog nooit datasleutels heeft vrijgegeven aan de Amerikaanse geheime diensten. Ondank dat het bedrijf niet direct in wilde gaan op de vragen van Cnet, stelde de hard- en softwaregigant  wel dat het 'geen enkele reden kan bedenken om sleutels te geven'.

Facebook wilde eenzelfde vraag niet beantwoorden. Desalniettemin heeft een persoon die bekend is met de interne procedures van het bedrijf te kennen gegeven dat Facebook zo'n verzoek 'ferm zou aanvechten'.

Onleesbaar

Steeds meer bedrijven gebruiken standaard SSL-versleuteling van sites. Google schakelde https in in 2010, waarna Microsoft snel volgde met Hotmail. Facebook maakte de dataversleuteling in 2012 mogelijk.

Volgens de NSA is data met een SSL-versleuteling praktisch onleesbaar, zo gaf NSA-topman Keith Alexander begin dit jaar te kennen in de Amerikaanse senaat. Hiervoor zijn dus de 'master encryption keys' nodig.

De FBI wilde niet op de aantijgingen van de anonieme bron reageren. "Het bureau bespreekt geen specifieke strategieën, technieken of gereedschap die we zouden kunnen gebruiken."

Lees meer over:
Tip de redactie