Onderzoekers hacken remmen van auto's

Twee onderzoekers zijn erin geslaagd om de remmen van een Ford Escape en Toyota Prius te hacken, zodat deze met een laptop aan en uit te zetten zijn.

Dat meldt zakenblad Forbes. Charlie Miller, die normaal werkt aan de beveiliging van Twitter, en Chris Valasek, van beveiligingsconsultancy IOActive, werkten een jaar aan de hacks.

Ze kunnen onder meer de toeter, stuurbekrachtiging en snelheidsmeter op afstand besturen. Ook kunnen ze het navigatiesysteem laten denken dat deze ergens anders is en op hoge snelheid stuurbewegingen maken vanaf hun laptop.

Om de hack te laten werken moest de laptop wel fysiek aangesloten zijn op de auto. Ford zegt dat het hackers 'zeer serieus' neemt, maar Toyota zegt dat het niet onder de indruk is van de hack omdat deze alleen vanuit de auto kan worden toegepast.

Geloof

In 2011 wisten andere hackers echter ook al draadloos toegang te verkrijgen tot precies dezelfde systemen, door via een gehackte mobiele telefoon in te breken met een Bluetooth-verbinding.

Miller en Valasek willen aantonen dat auto's door de grote hoeveelheid elektronica gevoelig zijn. "Als je het geloof verliest dat een auto zal doen wat jij zegt, dan verandert het je kijk op hoe hij werkt." De onderzoekers presenteren hun resultaten volgende maand op de hackersconferentie Defcon.

Ze werkten met een beurs van 80.000 dollar van DARPA, de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse Pentagon.

Lees meer over:
Tip de redactie