Oude iPhones steeds belangrijker voor Apple

De oudere iPhone 4 en 4s worden steeds belangrijker voor Apple. De iPhone 5 blijft wel het best verkopende model.

Dat heeft Tim Cook, CEO van Apple, gezegd tijdens een conference call na de presentatie van de kwartaalcijfers.

De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone daalde met 27 dollar (4 procent). Dat komt omdat Apple steeds meer oudere modellen gaat verkopen. In landen als China, India, Polen en Turkije verkoopt het bedrijf vooral de iPhone 4 en 4s.

Cook benadrukt dat de iPhone 5 het best verkopende toestel blijft en spreekt bovendien verzadiging op de high end-markt tegen. De piek voor toptoestellen is nog niet bereikt, aldus de CEO van Apple. Een verdeling van de 31,2 miljoen verkochte iPhones werd niet gegeven.

In februari bleek uit cijfers dat de iPhone 4 uit 2010 en de iPhone 4s uit 2011 nog goed zijn voor bijna de helft van alle iPhone-verkopen.

Opkomende markten

"De iPhone 5 blijft verreweg de meest populaire iPhone, maar we zijn ook heel erg blij met de verkoop van de iPhone 4 en 4s", stelt CFO Peter Oppenheimer. Over de gedaalde gemiddelde verkoopprijs zegt hij: "Dat is zoals verwacht. De iPhone 4-verkoop steeg omdat we aantrekkelijkere prijzen aanbieden in opkomende landen."

Cook stelt dat de verkoop in India met 400 procent is gegroeid, in Turkije en Polen gaat het om een groei van 60 procent. In de belangrijke markt China zag Apple de omzet juist teruglopen. "Wat we zien is dat het aantal mensen dat voor het eerst een smartphone koopt dankzij de iPhone 4 erg indrukwekkend is", aldus Cook. "We willen zo veel mogelijk kopers aantrekken als we kunnen."

Goedkopere iPhone

Het toenemende belang van de iPhone 4 en 4s geeft aan dat Apple baat kan hebben bij het uitbrengen van een goedkopere iPhone waar al maanden hardnekkige geruchten over rond gaan. Desgevraagd wilde Cook niet op die geruchten ingaan: "We werken aan een aantal dingen waar we heel trots op zijn en we zullen zien hoe dat uitpakt. We kondigen dingen aan als we er klaar voor zijn."

Cook kan daarmee verwijzen naar de goedkopere iPhone waar inmiddels ook foto's van gelekt zijn, maar Apple werkt ook aan een iPhone 5s en een iPad 5 en iPad Mini 2. Er gaan zelfs al tijden geruchten over een smartwatch.

Lees meer over:
Tip de redactie