'Nederlands internet fors sneller geworden'

De gemiddelde Nederlander had in het eerste kwartaal van 2013 een vaste internetsnelheid van 9,9 Mbps. Dat is 12 procent sneller dan een jaar eerder.

Dat stelt Akamai in het State of the Internet-rapport dat elk kwartaal verschijnt. Akamai is een webhost die zijn cijfers baseert op de miljoenen internetgebruikers die van zijn diensten gebruikmaken.

De internetsnelheid lag in het eerste kwartaal ook 10 procent hoger dan in de laatste drie maanden van 2012. Het is niet duidelijk wat de snelle groei heeft veroorzaakt.

Vier landen hebben volgens Akamai sneller internet: Zuid-Korea, Japan, Hong Kong en Zwitserland. Zuid-Korea loopt met een gemiddelde snelheid van 14,2 Mbps ruim voor op de rest van de lijst. Die snelheid is echter wel 10 procent lager dan vorig jaar werd gemeten.

Mobiel

Van de Nederlandse vaste internetverbindingen is 29 procent sneller dan 10 Mbps. Dat was een jaar eerder nog 21 procent. Ook uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek onlangs dat Nederland zich qua breedbandsnelheid en -penetratie bij de wereldtop mag meten.

Akamai meet ook mobiele internetsnelheden van twee Nederlandse providers, die niet bij naam worden genoemd. Met gemiddelde snelheden van 1,9 en 2,3 Mbps zijn die een stuk langzamer dan providers in tal van andere Europese landen, zoals Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Italië en Rusland.

Ook in januari bleek al dat Nederland qua mobiele internetsnelheden fors achterloopt op andere Europese landen.

Lees meer over:
Tip de redactie