Chirurg kan met 3d-videohelm in lichaam kijken

Sony heeft een head mounted display (hmd) ontwikkeld waarmee chirurgen beelden uit het lichaam realtime in 3d en in hoge kwaliteit kunnen bekijken.

Dat meldt Sony dinsdag. Het bedrijf publiceert ook een aantal afbeeldingen van het product. De head mounted display moet chirurgen meer bewegingsvrijheid en beter inzicht geven tijdens operaties.

Nu wordt tijdens een endoscopie een camera in het lichaam ingebracht en moet de chirurg de beelden op een monitor bekijken. De head mounted display, een soort helm met een beeldscherm voor de ogen, gebruikt een oled-scherm en kan beelden in 3d weergeven.

Volgens Sony zorgt oled voor betere zwartweergave en natuurlijke kleuren en minder haperingen in het beeld. Bovendien is het beeld in 3d bekijken een voordeel voor het inschatten van bepaalde zaken. Het apparaat kan ook beelden in 2d weergeven.

Head mounted displays worden nu nog vooral gebruikt bij gamen of het bekijken van films en komen nog niet echt van de grond.

Meerdere beelden

De toepassing tijdens operaties zorgt er volgens het Japanse bedrijf voor dat chirurgen vrijer zijn dan wanneer ze naar een monitor moeten kijken die op een vaste plek hangt. De bril kan bovendien twee beelden tegelijk weergeven en ook verschillende chirurgen hetzelfde beelden uit verschillende hoeken laten zien.

De head mounted display is vanaf deze week te krijgen in Japan voor omgerekend 11.500 euro. Het ziekenhuis krijgt dan één head mounted display, één kabel en één kastje dat de beelden kan verwerken en versturen naar de bril.

Hoewel het product (HMS-3000MT) in Japan is goedgekeurd, kan Sony over een lancering in andere landen nog niets zeggen.

Bekijk foto's en specificaties van de 3d-videohelm

Lees meer over:
Tip de redactie