Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
T-Mobile

T-Mobile start wifi-netwerk voor klanten in centrum Rotterdam

T-Mobile biedt vanaf dinsdag gratis wifi aan klanten in het centrum van Rotterdam.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Rond het Schouwburgplein, de Lijnbaan en de Beurstraverse zijn hotspots beschikbaar. Wie een simkaart van T-Mobile heeft, kan automatisch inloggen. Er is dus geen apart wachtwoord nodig.

Bij sommige telefoons, zoals iPhones en Blackberry's, gebeurt dit automatisch als wifi is ingeschakeld. Android-gebruikers moeten een speciale hotspots-app downloaden. Het dataverbruik over het wifi-netwerk gaat ondanks eerder berichtgeving niet uit de databundel van de klant.

De provider zegt op meerdere manieren beter internetbereik te willen bieden. Daarom wordt naast de aanleg van het 4G-netwerk en uitbreiding van het 3G-netwerk ook gekeken naar alternatieven als wifi in stadscentra.

Frequentie

Het netwerk in Rotterdam maakt gebruik van de 5 GHz-frequentie, een relatief nieuwe manier om wifi aan te bieden. De frequentie kan door veel oudere apparatuur niet worden gebruikt. Zo kan de iPhone 5 wel op 5 GHz wifi-netwerken, maar kunnen de iPhone 4 en 4S dat niet.

Daarom kunnen veel T-Mobile-klanten nog geen gebruikmaken van de wifi-zone. "Zo'n 20 procent van de klanten kan het direct gebruiken", stelt Frank Meywerk, hoofd technologie van de provider, tegenover NUtech.

Hij denkt echter dat dit snel zal groeien, omdat nieuwe telefoons en tablets doorgaans wel ondersteuning bieden voor 5 GHz-wifi. 

Capaciteit

Belangrijk is vooral dat op meerdere manieren internet wordt aangeboden, zodat overbelasting wordt verminderd. "4G zal veel snelheid en capaciteit toevoegen", zegt Meywerk. "Maar dit zal nóg meer capaciteit toevoegen."

T-Mobile ziet het wifi-netwerk als een pilot die mogelijk wordt uitgebreid naar andere stadscentra, zodat ook daar de druk op het bestaande mobiele netwerk kan worden verlicht. De provider vraagt gebruikers om feedback, zodat kan worden bepaald of de test een succes is.

Volgens Meywerk haalde het wifi-netwerk in tests snelheden tussen de 10 en 20 Mbps. De theoretische maximumsnelheid van een 3G-verbinding bij T-Mobile is 14.4 Mbps, maar die snelheid wordt in stadscentra over het algemeen niet gehaald.


Lees meer over:

T-MobileWifi

Aanbevolen artikelen