Microsoft werkt aan scanbare codes in 3d-geprinte objecten

Microsoft test de mogelijkheid om codes te verwerken in 3d-geprinte objecten. Deze scanbare codes zouden dure elektronica kunnen vervangen.

Het project Infrastructs wordt ontwikkeld binnen de afdeling Microsoft Research en wordt later deze week gepresenteerd.

In een blog legt onderzoeker Andy Wilson uit dat er unieke codes binnenin 3d-geprinte objecten kunnen worden verwerkt. Die codes kunnen onderdeel zijn van het printproces en met speciale dieptecamera's worden gescand.

Deze camera's herkennen de code dan en kunnen daar iets uit aflezen of mee doen. De codes zouden elektronische chips of tags kunnen vervangen en de kosten daarmee flink omlaag brengen. De meeste 3d-geprinte objecten zijn nu nog gemaakt van plastic. Onderzoekers zijn er wel al in geslaagd vloeibaar metaal te printen. Dat kan ook gebruikt worden voor het verwerken van elektronica in 3d-geprinte objecten.

Potentie

Het voordeel van informatie verwerken in een fysiek object is volgens Wilson dat mensen en computers er dan mee kunnen communiceren.

Als potentiële voorbeelden noemt Wilson op maat gemaakte game-accessoires waar informatie over de speler in verwerkt kan zitten. Bovendien zouden computers kunnen communiceren met fysieke objecten in de buurt en als de technologie verder ontwikkeld wordt zouden mobiele robots zelf objecten in hun omgeving kunnen herkennen en erop in kunnen spelen.

Eerder werd al bekend dat Microsoft in Windows 8.1 standaard ondersteuning voor 3d-printers heeft verwerkt. Er hoeft geen aparte software meer te worden geïnstalleerd.

3d-printen staat momenteel in de belangstelling van veel bedrijven en onderzoekers. Andere voorbeelden van recente doorbraken zijn 3d-geprint flexibel materiaal, een werkend wapen dat met een 3d-printer is gemaakt en 3d-geprint voedsel.

Lees meer over:
Tip de redactie