De kosten van wereldwijde cybercrime zijn jaarlijks tussen de 300 miljard en 1 biljoen dollar.

Dat stellen de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies en beveiligingsfirma McAfee in een gezamenlijk rapport (.pdf).

De geschatte schade valt lager uit dan bij eerdere pogingen om de kosten van cybercrime (inclusief cyberspionage) te berekenen. In 2009 zei McAfee nog stellig dat cybercrime wereldwijd een biljoen dollar per jaar kostte, een schatting die werd herhaald door onder meer president Obama en de Amerikaanse generaal Keith Alexander, hoofd van inlichtingendienst NSA.

Tegen de Wall Street Journal zegt Tom Gann, hoofd overheidsrelaties bij McAfee, dat verschillende aannames van het bedrijf verkeerd waren bij de vorige inschatting. "Gestolen informatie is niet echt verdwenen", noemt hij als voorbeeld.

Repareren

De huidige berekening kijkt onder meer naar kosten voor bedrijven en overheden door het verlies van intellectueel eigendom, gevoelige bedrijfsinformatie en reputatieschade. Ook de kosten van het repareren van systemen na cyberaanvallen zijn berekend.

De jaarlijkse geschatte schade door cybercrime in de VS is verlaagd naar tussen de 24 en 120 miljard dollar. Auto-ongelukken veroorzaken vermoedelijk meer schade: tussen de 99 en 168 miljard.

Het is nog moeilijk te schatten wat voor invloed cybercrime op de lange termijn heeft op het concurrentievermogen van getroffen landen, stelt McAfee. Dat moet een nieuw onderzoek uitwijzen.

Lees alles over cybercrime in ons dossier