Amazon, Google en Yahoo winnen gezamenlijke patentstrijd

Amazon, Google en Yahoo hebben een patentzaak gewonnen van Eolas Technologies, een bedrijf dat claimde patent te hebben op basisfuncties van het internet.

Een rechter verklaarde de patenten van Eolas ongeldig, nadat een jury de internetgiganten eerder al gelijk gaf, meldt Bloomberg.

In de zaak kwam onder meer Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het internet, aan het woord als getuige. Hij noemde de patenten 'ontwrichtend' en zei dat het in stand houden ervan zou leiden tot een beperking van de bruikbaarheid van het internet.

De patenten van Eolas zouden het internet 'van een primitieve en statische wereld naar de naadlooze interactieve omgeving van vandaag' brengen, stelde het bedrijf. Volgens Eolas maakten onder meer online muziek, zoekmachines, kaarten en andere applicaties gebruik van de patenten.

In 1999 klaagde Eolas al Microsoft aan, omdat Internet Explorer inbreuk zou maken op hetzelfde patent. Die zaak werd geschikt voor meer dan 100 miljoen dollar. Ook Oracle en Texas Instruments schikten al met Eolas.

Lees meer over:
Tip de redactie