Google heeft een aantal patenten opgekocht die te maken hebben met spraakherkenning. Het bedrijf investeert al enige tijd in het uitrollen van spraakgestuurd zoeken.

Dat heeft de verkopende partij, SR Tech Group maandag bekendgemaakt via een persbericht.

Om hoeveel patenten het precies gaat en het bedrag dat Google ervoor betaalt, wordt in het midden gelaten. Maar voorbeelden van de opgekochte patenten zijn een patent op een spraakherkenningssysteem voor zoekmachines en een patent op een systeem voor het aanpassen en updaten van een spraakherkenningsprogramma, aldus SR Tech Group.

Zoeken met spraak

Het is nog niet duidelijk wat Googles plannen precies zijn met de nieuw verworven patenten, maar Google investeert al enige tijd in spraakgestuurde zoektechnologie. 

Zo werd in mei een spraakgestuurde zoekfunctie geïntroduceerd voor Googles desktopbrowser Chrome, terwijl spraakgestuurd zoeken op Android-toestellen al eerder mogelijk was. De technologie lijkt ook belangrijk te zullen worden voor Google Glass, waarbij een klassieke invoermethode als een toetsenbord of touchscreen ontbreekt.

Google-topman Amit Singhal zei in mei dat deze technologie ervoor moet zorgen dat men Google 'op een zo natuurlijk mogelijke manier' kan gebruiken om online naar informatie te zoeken.